Het overgrote deel van de teksten in dit boek komt van Opvoedinformatie Nederland. Zij stellen betrouwbare informatie voor ouders/opvoeders en jongeren beschikbaar. Dit doen zij vanuit een onafhankelijke positie met publieke middelen en fungeren als schakel tussen wetenschappelijke kennisorganisaties. De informatie is inhoudelijk getoetst door verschillende kennisinstituten, praktijkprofessionals en ouders zelf.
Doordat deze informatie is gestoeld op wetenschappelijke kennis en wordt gebruikt door de officiële instanties rondom de jeugdgezondheidszorg zijn de adviezen in deze handleiding consistent met de reguliere opvoedkundige aanpakken.
Er zijn inderdaad honderden boeken geschreven over opvoeden. Veel gaan over een specifiek onderwerp of fase van het kind. Dit boek zet alles op een rij gebruikmakend van gevalideerde informatie. Zo hoef je niet het internet af het struinen, maar heb je alles bij de hand. Andere boeken over specifieke onderwerpen (zoals pubers, gamen of groeisprongen) zijn aanvullend en verdiepend op het boek ‘Handleiding Kind’.
De structuur en vormgeving van de gebruiksaanwijzing helpen om de degelijke inhoud in een luchtig jasje te presenteren. Een serieuze boodschap wordt het beste gelezen met een glimlach. Daarom is het ook een uitermate geschikt cadeau voor kersverse ouders. Met dit boek als kraamcadeau geef je ouders zo een goede start zonder belerend over te komen. Grappig om te geven, handig om te hebben.
Het boek geeft handreikingen voor veel voorkomende problemen met je kind. Het is een eerste zelfhulp voor zaken die bij ieder gezond kind kunnen voorkomen. Voor specifieke zaken zoals ziektes, stoornissen en aandoeningen is het beter specialistische hulp in te schakelen (het boek geeft een overzicht waar je zoal terecht kan). De handleiding betreft dus meer zaken van voorbijgaande aard die je zelf, als ouder, zou kunnen aanpakken.
Iedere ouder neemt zijn of haar eigen verleden mee. Dit heeft onherroepelijk invloed op de opvoeding. Zo is bijvoorbeeld het straffen van een kind een voortzetting van een oude overtuiging dat je zo gedrag kunt aanpassen. Daarmee geven we in de harten van de volwassenen van morgen mee dat je macht kunt gebruiken om de ander tot gehoorzaamheid te dwingen.
Wat je het beste kan doen in welke situatie is niet altijd van tevoren vast te leggen, maar er zijn wel degelijk adviezen mogelijk gebaseerd op evidence-based practices. En deze inzichten veranderen ook in de tijd. Daarom hoeven we niet meer op te voeden zoals onze ouders het deden en het dan met vallen en opstaan aan te passen.
Als een kind klein is leg je de basis met onder andere vertrouwen, voorspelbaarheid, bescherming en liefde. Je kind ontwikkelt zich ook en gaat een eigen willetje krijgen (peuter), de wereld buitenshuis ontdekken en zich ook afzetten tegen jou als ouder (puberteit). Dan gelden vaak dezelfde opvoedkundige do’s en don’ts. Het helpt daarom om de kinderfases niet los van elkaar te zien. Je blijft als ouder respectvol met elkaar omgaan, erkenning en waardering uitspreken en je kind in zijn/haar ontplooiing ondersteunen. Het meeste profijt wordt verkregen door de handleiding consequent te gebruiken gedurende de gehele kindertijd. Hoe fijn is het niet om een naslagwerk met alle tips voor de gehele kindertijd in de kast te hebben, zonder voor iedere leeftijdsfase weer op zoek te gaan naar een nieuw boek.
Sander heeft een bedrijfskundige achtergrond en werkt al jaren in de IT als projectmanager. Daarnaast is hij vader van drie volwassen kinderen. Hij is al ruim 20 jaar geïnteresseerd in opvoedkundige kwesties en de impact op de maatschappij. In het boek is Sander genoemd als 'samensteller' en niet als schrijver van het boek, aangezien hij de opvoedkundige content en ondersteuning graag aan specialisten overlaat.
Vorig jaar in coronatijd kwamen meerdere zaken samen.
Allereerst speelde dit idee al heel lang in Sander's achterhoofd. Toen zijn eerste kind geboren was heeft hij best een aantal boeken gelezen, waarvan vele moeilijk door te komen waren of vaag geschreven. Toen zijn zoontje ook nog eens moeite had met slapen was hij ten einde raad. Pas toen hij en zijn vrouw op hun tandvlees liepen hebben ze opvoedadvies gezocht en was het een week later opgelost. Naast blijdschap overheerste vooral verbazing dat deze tip niet ergens anders vermeld stond.
Nu, in de periode van corona (en een rugblessure), was de tijd daar om informatie en tips in een boek te verwerken die wél to-the-point boek geschreven is. Hoe werkt iets en wat kun je doen? Een gebruiksaanwijzing leek het ideale format voor no-nonsense informatie-overdracht. Een ludieke manier om een serieuze boodschap over te brengen met een glimlach.
Vaders dienen ook de volle verantwoordelijkheid te nemen in de opvoeding. ‘Papadag’ is eigenlijk een vreemd woord. Zijn de andere dagen dan ‘mamadag’? Als we vasthouden aan de overtuiging dat opvoeden voornamelijk een taak is voor moeders, belemmeren we vrouwen in de ontplooiingsmogelijkheden. Opvoeden doe je samen.
Het klopt dat Sander dit boek ook een beetje uit idealistisch overwegingen heeft gemaakt. Hij gelooft er namelijk in dat als we niets doen, de kloof in de bevolking tussen kansarme en kansrijke kinderen alleen maar groter wordt. Aanpak van achterstanden en het helpen van alle ouders in de begeleiding van hun kinderen moeten naar zijn idee meer prioriteit krijgen. Dit was voor hem ook een aanleiding om de 'Handleiding Kind' samen te stellen, zodat er een laagdrempelige "how-to" beschikbaar komt.
Nu is Sander wel realist genoeg om te weten dat één boek niet het verschil gaat maken, maar als het lukt om ergens bij iemand een stukje opvoedfrustratie weg te nemen, dan heeft hij tenminste wel een steentje bijgedragen.
Ja, we hebben expliciete toestemming van Opvoedinformatie Nederland en de andere gebruikte bronnen in het boek om de teksten in het boek te publiceren.
Het boek is niet alleen om bedoeld om helemaal door te lezen. Het is ook een naslagwerk voor in de kast als je het even niet meer weet. Even iets opzoeken doe je niet in een e-book. En het boek pakken is makkelijker dan het internet afstruinen op zoek naar betrouwbare informatie.
Aan een boek maken en uitgeven zitten kosten. In de verkoopprijs zitten variabele kosten zoals 9% BTW, 42% boekhandelskorting, de logistieke kosten (inslag, opslag en uitslag) en natuurlijk het drukken zelf. Vaste kosten voor het maken van het boek zitten o.a. in de illustraties, vormgeving en redactie. De prijs is zo vastgesteld dat er 2 euro overblijft voor Save the Children.
Het manuscript is in eerste instantie aangeboden aan uitgevers die actief zijn in dit segment. Uitgevers moeten echter kiezen uit het grote aanbod, zeker in coronatijd en kiezen liever voor bekende schrijvers waar al een gegarandeerd publiek voor is. Het is voor uitgevers dus een opbrengst-risico afweging. Met het oprichten van een nieuwe uitgeverij hebben we alles zelf in de hand.
De illustraties en icoontjes zijn gemaakt door Greyphyte. Zij hebben al meerdere design awards gewonnen.
De vormgeving is gedaan door Musch Agency.
Door de keuze van lettertypen, composities, kleuren, illustraties en grafieken is ervoor gezorgd dat het voor de lezer prettig leest en altijd duidelijk is hoe je door het boek navigeert.
Er is gekozen voor een neutraal binnenwerk met één steunkleur en een opvallende cover, waardoor de content zo overzichtelijk mogelijk overkomt.