Blogopmaak

Het opladen van je kind

Hoeveel slaap heeft mijn kind nodig?

Aan de oplader

Je kind moet iedere nacht opgeladen worden. Jonge kinderen moeten langer aan de oplader dan oudere kinderen. De eerste jaren ook nog overdag.


Het is voor ieder kind anders hoeveel slaap genoeg is. Er zijn geen regels die zeggen dat kinderen zoveel uur moeten slapen of op een bepaald tijdstip naar bed toe moeten. Komt je kind 's morgens meestal uitgerust uit bed? En kan het zich overdag goed concentreren? Dan heeft je kind voldoende slaap.

Je kind moet iedere nacht opgeladen worden. Jonge kinderen moeten langer aan de oplader dan oudere kinderen. De eerste jaren ook nog overdag.

Het is voor ieder kind anders hoeveel slaap genoeg is. Er zijn geen regels die zeggen dat kinderen zoveel uur moeten slapen of op een bepaald tijdstip naar bed toe moeten. Komt je kind 's morgens meestal uitgerust uit bed? En kan het zich overdag goed concentreren? Dan heeft je kind voldoende slaap.

Baby

Elke baby slaapt anders. De ene baby slaapt langer en eerder door dan de andere. Voor jou als ouder is het vaak vermoeiend. Maar gebroken nachten horen bij het hebben van jonge kinderen.

Pasgeboren baby's weten het verschil nog niet tussen dag en nacht. Het is dus normaal dat een baby 's nachts wakker wordt. Na enige tijd komt er steeds meer een dag- en nachtritme en zal je baby vaker doorslapen. Maar ook dan is je kind 's nachts nog weleens wakker. Bijvoorbeeld als je baby verkouden is, droomt, last heeft van een mug of gewoon zomaar. Andere keren laat je baby zich niet eens horen.

Baby's hebben veel slaap nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Duidelijkheid en structuur helpen bij het slapen. 

Instructie slapen voor een baby
  •  Zorg zoveel mogelijk voor een vast dag- en nachtritme.
  • Probeer je baby op zijn vaste slaapplek te laten slapen en bijvoorbeeld niet in de box. De baby went er zo aan dat zijn bedje is om te slapen en de box om te spelen.
  • Maak van het naar bed gaan een positief en rustig ritueel van ongeveer 20 tot 30 minuten. Houd een vaste volgorde aan. Bijvoorbeeld eerst even zingen en dan de knuffels welterusten wensen. Daarna een kus van broer of zus en ten slotte de muziekdoos aanzetten.
  • Een rustige, donkere en veilige kamer is belangrijk voor een goede nachtrust. Zorg dat het niet te warm of te koud is in de kamer waar je baby slaapt.

Hoeveel slaapt een baby gemiddeld?

  • Pasgeboren baby's slapen wel 16 uur of langer per etmaal maar vaak niet langer dan drie tot vier uur achter elkaar. 
  • Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan.
  • Na 6 maanden is de baby steeds beter in staat om ’s nachts door te slapen. 
  • Rond 9 maanden vinden de meeste baby's het niet zo leuk om alleen te zijn 's avonds. Misschien gaat je baby dan niet meer rustig liggen. Je baby maakt overdag veel mee en verwerkt dat 's nachts. Je kind kan gaan dromen en bang wakker worden.
  • Kinderen van 1 jaar oud hebben ’s nachts ongeveer 11 uur slaap nodig . Vaak doen ze ook nog een middagslaapje van 1½ tot 2 uur.



Elk kind is verschillend. Dus het kan bij jouw baby anders zijn.


Hoeveel slaapt een peuter?

  • Kinderen van een tot twee jaar slapen tussen 10 en 16 uur per etmaal.
  • Peuters van twee tot vier jaar slapen tussen 9 en 14 uur.
  • Gemiddeld slaapt bijna 90% van de tweejarigen nog overdag. Ongeveer de helft van de kinderen van drie jaar slaapt nog overdag.



Hoeveel slaapt een kind in de leeftijd van de basisschool?

Kinderen hebben meer slaap nodig dan volwassenen. Het aantal uren slaap dat je kind nodig heeft, wordt langzaam minder.



  • Van de kinderen van vier jaar oud die al naar school gaan, heeft 35% nog behoefte aan slaap overdag.
  • Kinderen van zes jaar hebben vaak wel elf uur slaap per dag nodig. Stel dat je om half zeven ’s morgens opstaat, dan is half acht ’s avonds dus een mooie bedtijd voor je kind.
  • Als je kind negen is, heeft het rond de tien uur slaap nodig.
  • Als je kind twaalf is, heeft het nog ongeveer negen uur slaap nodig.


Slaaptabel - Hoeveel slaap heeft mijn kind nodig?

Hoeveel slaapt een puber?

In de puberteit groeien jongeren hard en worden ze geslachtsrijp. Dat kost veel energie. Ze hebben daarom ook veel slaap nodig: ongeveer negen tot tien uur per nacht.

Pubers krijgen vanaf ongeveer hun twaalfde jaar een ander slaapritme. De biologische klok gaat anders werken. Het verschuift ongeveer twee tot drie uur. Pubers worden later op de dag moe dan jongere kinderen. Daarom kunnen ze langer opblijven. Ze moeten dan eigenlijk ook later opstaan om toch negen tot tien uur slaap te krijgen. Dat kan niet, omdat ze op tijd naar school moeten. Een puber slaapt daardoor vaak te weinig, terwijl hun hersenen juist in deze periode van rijping veel slaap nodig hebben. Uitslapen in het weekend kan helpen.



Veilig slapen

Prettig en veilig slapen is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. De kans op wiegendood is kleiner met een veilig bed.



  • Als je een babybed gaat kopen, let er dan op dat de afstand tussen de spijlen tussen de 4,5 en 6,5 centimeter is. Een goed babybed is gemaakt van stevig, glad afgewerkt materiaal en heeft een ventilerende bodem. Daar hoort een stevig en vlak matras op. Gebruik geen wieg of bed waarbij de wanden gesloten zijn. Er moet vanaf de slaapplek via de zijkant ventilatie mogelijk zijn.
  • Als je van plan bent het bed zelf te gaan schilderen, vraag dan advies bij de verfwinkel zodat je verf kiest zonder giftige stoffen. Kleine kinderen bijten en sabbelen ook aan hun bed.
  • Je kunt de veiligheid van je kind verbeteren door het babybed op de juiste manier op te maken. Gebruik een babyslaapzak. Dan krijgt je kind het niet te warm en kan het altijd vrij ademen. Je kunt ook een deken en een laken gebruiken. Maak het bed dan kort op en leg je kind met de voeten tegen het voeteneind van het bed. Stop het beddengoed stevig in. Gebruik tot de leeftijd van twee jaar geen dekbed, want dat is veel te warm voor je kind.
  • Leg je kind nooit vast om uit bed vallen of omrollen te voorkomen. Een babyslaapzak met een strak opgemaakt bedje is genoeg.
  • Laat je kind niet bij jou in bed slapen. Deskundigen adviseren om het bed van je baby naast je eigen bed te zetten. Dat wordt rooming-in genoemd. Dit is prettig en veilig.
  • Slaap nooit met je kind op de bank.
  • Voorkom meeroken. Roken is voor niemand gezond, maar voor baby's is het extra slecht als er iemand rookt in hun omgeving. Meeroken kan het risico op wiegendood namelijk vergroten.
  • De manier waarop je je kind in bed legt, kan het risico op wiegendood verkleinen. Je kunt je baby het best op de rug in bed leggen, en niet op de zij of buik. De buikligging kun je wel oefenen als je baby wakker is. Dat is goed voor de motoriek.
  • Je kunt beter geen hoofdbeschermer, kussens en knuffels in het bed leggen. Je baby kan in ademnood komen door met zijn gezicht tegen kussens, knuffels of andere zachte materialen aan te liggen.
  • Een goede temperatuur voor de slaapkamer ligt tussen 16 en 18 graden. Een te hoge temperatuur kan het risico op wiegendood vergroten. Wil je controleren of je slapende kind het niet te warm heeft? Voel dan aan de achterkant van de nek van je baby. Als dit prettig aanvoelt, dan is dit de goede temperatuur voor je kind.
  • Zet het bed op ruime afstand van de verwarming en van (gordijn)koorden en snoeren. Wil je een klamboe gebruiken om je kind te beschermen tegen muggen? Maak de klamboe dan zo vast, dat je kind er niet bij kan en er niet in verstrikt kan raken.
  • Zodra je kind 2 jaar is geworden, is het gevaar voor wiegendood geweken. Nu mag je kind slapen onder een dekbed en met een dun kussen, als het dat wil.
  • Als je merkt dat je kind gaat klimmen, kun je de spijlen uit het bed halen. Zo kan je kind gemakkelijk zelf uit bed komen. Ben je bang dat je kind zich kan bezeren als het toch uit bed klimt? Leg dan een matras naast het bed op de grond.
  • Als je kind zelf uit bed kan komen, kan het ’s nachts door het huis gaan lopen. Het risico bestaat dat het van de trap valt. Plaats daarom een traphekje als je kind zelf uit de slaapkamer kan komen. Sluit de badkamer en de wasmachine goed af. Als je de deurkruk van de badkamer verticaal monteert, kan je peuter de deur niet openen.
  • Als je kind echt uit het kinderledikant is gegroeid (als het ongeveer 2,5 jaar oud is of 90 cm lang), kun je eventueel eerst een peuter- of juniorbed aanschaffen. Je kunt ook direct overstappen naar een groot bed. Een hoogslaper of het bovenste deel van een stapelbed zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar. Op een laag bed kun je vaak ook nog een bedhek plaatsen, zodat je kind niet uit bed kan rollen.

Sander Hefting 


Schermtijd bij kinderen
30 januari 2025
Ontdek hoe je als ouder op een verantwoorde en leuke manier omgaat met de schermtijd van je kind. Lees praktische tips en richtlijnen van het Nederlands Jeugdinstituut voor een gezonde balans tussen media en andere activiteiten.
vapend kind
14 januari 2025
Wat is vapen precies en hoe schadelijk en verslavend is het voor je kind? Wat is het verschil met roken en wat kun je als ouder doen als je kind vapet.
Rapley methode
door Sander Hefting 16 augustus 2024
Wat is de Rapley methode
Slavernij uitbuiting en mensonwaardig bestaan
door Sander Hefting 1 juli 2024
Hoe kijken we later tegen ónze tijd aan?
Sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen in een flowchart
door Uit het boek 'Handleiding Kind' 24 maart 2024
Hoe zit het met de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen? Dit artikel gaat in op de belangrijke rol die ouders spelen op het gebied van hechting, het bevorderen van een sterk zelfbeeld en het stimuleren van zelfvertrouwen terwijl kinderen nieuwe sociale ervaringen opdoen. Ontdek hoe sociale ontwikkeling en emotionele ontwikkeling nauw samenhangen. Hoe kun je als ouder via positieve interacties en aanmoediging de sociale en emotionele groei van je kind stimuleren tijdens elk belangrijk ontwikkelingsstadium, van baby's eerste lachjes tot de uitdagende puberteit. Met deze kennis en praktische tips kunnen ouders hun kind op pad zetten naar een gelukkig, zelfstandig en sociaal leven.
Ouderschap is hartstikke leuk, maar het is ook niet te doen, zonder alcohol.
door Ronald Goedemondt uit zijn show 'Numero Uno' 6 maart 2024
Ronald Goedemondt over ouderschap uit zijn show 'Numero Uno'. Kijk, ouderschap is hartstikke leuk, maar het is ook niet te doen, zonder alcohol. Want, dat is wat wij hem geven. En mijn stijl van opvoeden? Montessori met een vleugje Kim Jong-un. Heb je daar wat aan? En een spookhuis boven op je dakterras. Moet je doen, dat is goud. Heb je altijd iets om naar te verwijzen.
Vaderschap
door Theo Maassen uit zijn shows: Zonder Pardon en Met alle respect 3 maart 2024
Theo Maassen over vaderschap. Voordat ik kinderen had, toen dacht ik altijd, dat is niks voor mij. En nou heb ik er een en nou weet ik het zeker! Het is niks voor mij man, het is niks voor mij.
door Teksten van Pieter Derks uit zijn show 'Zo Goed Als Nieuw' 3 februari 2024
Bespiegelingen van Pieter Derks over het vaderschap uit zijn show 'Zo Goed Als Nieuw'.
Vaderschap
door Teksten van Daniel Arends uit zijn shows: 'De Zachte Heelmeester' en 'Carte Blanche' 2 februari 2024
Fragmenten uit de shows: 'De Zachte Heelmeester' en 'Carte Blanche', waarin Daniel Arends zijn rol als vader tegen het licht houdt.
Beslisboom opvoeden
17 juni 2023
De 15 opvoedprincipes zijn met elkaar verbonden en vormen in hun interactie een interessant raamwerk voor de do’s and don’ts in de opvoeding.
Meer posts
Share by: