Gezond en gevarieerd eten is belangrijk. Niet alleen voor je kind, maar voor het hele gezin. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen.
Bij de Rapley-methode laat je je kind vanaf 6 maanden zelf uit het vuistje eten. Het kind eet wat jij eet in handzame stukken. Veel ouders zijn enthousiast en ervaren dat je kind zo een makkelijker eter wordt.
De kracht van deze methode (en de variant Stefan Kleintjes) zit erin dat je je kind de verantwoordelijkheid geeft die het aankan. Let op: er zijn dus ook situaties dat deze methode minder geschikt is.
De 15 opvoedprincipes zijn duidelijk in deze methode te herkennen. Om de belangrijkste te noemen:
1. Zorg goed voor jezelf. Je moet de tijd en energie nemen. Het wordt een knoeiboel en eten duurt langer. Even snel een potje is er niet bij. Je zult ook iets meer moeten nadenken welk vers en gevarieerd eten voor iedereen geschikt is, maar dan hoef je niet meer apart te koken.
3. Je
voorbeeldrol is bij deze methode essentieel. Je eet samen. Je kind kijkt naar je en wil je nadoen.
4.
Eerlijkheid. Je kind ziet wat het eet en leert het zo te vertrouwen.
8. Het eten wordt niet benadrukt. Doordat je zelf ook eet schenk je
minder aandacht aan het eten van je kind. Daardoor wordt samen eten wat de pot schaft sneller vanzelfsprekender.
11. Er is
geen strijd aan tafel. Dwingen iets te eten maakt de relatie met voedsel alleen maar moeilijker.
13.
Verantwoordelijkheid. Je geeft je kind zelf de controle over hoe en hoeveel het eet. Dat bevordert het gevoel van eigen kunnen.
14. Je kind
ontdekt sneller verschillende smaken en texturen.
15.
Geduld. Lukt het niet gelijk dan is dat helemaal niet erg.
De consumentenbond meldt dat er alleen enige wetenschappelijke onderbouwing bestaat van het voordeel van een lager risico op overgewicht.
Het boek ‘Handleiding Kind’ volgt de adviezen van het voedingscentrum. Bewaak de veiligheid en dat je kind genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.
Sander Hefting